Intervieuw NRC over geurbeleving & geurmarketing

Hoe zet je een winkel in de geur? Op pad met een geurmarketeer en zijn zeventig flesjes. De effectiviteit van geur wordt onderschat, zegt Bart Janssens. Zijn stelling: een natuurlijk geuraroma in de lucht kan een krachtig hulpmiddel zijn.

Een prettig ruikende winkel stimuleert de omzet, zorgt voor een langere verblijfsduur van klanten, verhoogt de perceptie van kwaliteit en hoe schoon het is, en draagt bij aan de herkenbaarheid van een merk.

Het kan volgens Janssens bijvoorbeeld helpen om een ontspannen en gastvrije sfeer te creëren. Winkelomzet stimuleren en merkloyaliteit creëren. De productiviteit en creativiteit op kantoor verbeteren en ziekteverzuim terugdringen. En ook: de angst voor de tandarts verminderen. Zorgen voor een rustgevende sfeer bij begrafenisondernemingen, in ziekenhuizen en psychiatrische inrichtingen. Of, het meest prozaïsch, zure luchtjes in sportscholen en bordelen maskeren.

Janssens (43) is geurverkoper, de oprichter van Odorme (vrij vertaald: Ruik mij). Deze in Amsterdam gevestigde onderneming verkoopt geursystemen, apparaten die geur-olieën vernevelen. Deze kastjes verspreiden een soort droge mist waarvan de deeltjes zo minuscuul klein zijn dat ze blijven zweven. Zo kan hij, zegt Janssens, een winkel of hotel „in de geur zetten”. En met apparaten aangesloten op luchtbehandelingssystemen zelfs complete winkelcentra.

Janssens is opgeleid aan een hotelschool en heeft altijd een passie gehad voor geuren. „Ik houd van mooie eaux de cologne. En van geurkaarsen, een huis dat lekker ruikt.” Als hij naar een feestavond gaat en goed wil overkomen, sprenkelt hij een luchtje op van Le Labo, een exclusief New Yorks parfumhuis. Op het dashboard van zijn auto heeft hij een kussentje geplakt waar hij af en toe een beetje geuraroma op druppelt. „Mediterranean Sea, een luchtje dat me ontspant.”

In 2009, toen hij nog marketingmanager was, logeerde hij in een hotel in Berlijn waar het opvallend goed rook. De bron van het lekkere luchtje bleek een geurmachine van Voit-Air, geladen met Club House, „een frisse, verkwikkende zomergeur”. Omdat hij thuis zo’n machine wilde uitproberen, reisde Janssens naar de VoitAir-fabriek in München om er eentje te kopen. Toen een bevriende ondernemer bij hem thuis onder de indruk raakte en eenzelfde machine voor op kantoor bestelde, ging „het balletje rollen”. In 2019 begon Janssens een eenmanszaak, die hij vorig jaar omzette in een bv. 

Zijn bedrijf, zegt hij, bedient de bovenkant van de markt. VoitAir, weet hij inmiddels, maakt „de Rolls-Royces onder de geurmachines”. En „met alle respect voor de concurrentie”, zegt Janssens, hij levert geen synthetische geuren maar uitsluitend natuurlijke geuraroma’s uit het Franse Grasse, „de parfumhoofdstad van de wereld”.

POTPOURRIGEUR

Geurmarketing is een relatief jonge techniek die snel terrein wint. Het gerucht gaat dat aan de verpakking van MacBooks, iPads en -iPhones een luchtje is toegevoegd, om klanten bij het uitpakken van hun aankoop het luxe Apple-gevoel te bezorgen. In alle Holiday Inn-hotels ruikt het naar rozen. En in en rond de luxe herenmodezaken van Oger hangt een zware „potpourrigeur” die klanten desgewenst met de Oger Home Box ook kunnen toepassen in de eigen leefomgeving, „voor een extra vleugje luxe en verfijning”, zoals de goudkleurige geurmachine op de site wordt aangeprezen. 

Het bedrijf van Janssens installeerde de afgelopen jaren systemen bij zo’n drieduizend bedrijven en instellingen. Hij zette bijvoorbeeld een Ikea-vestiging in de geur, Mövenpick-hotels en diverse Audi- en BMW-showrooms. Maar onder zijn klanten zijn ook tandartsen, nachtclubs, schoonheidssalons en parkeergarages. Lichte lavendel- en vijgengeur kan angst en stress wegnemen, zegt hij: „In parkeergarages is het vaak donker en het ruikt er muf. Een plezierige geur kan het gevoel van veiligheid vergroten.”

Potentiële klanten bezoekt de geurverkoper met zijn ‘scent case’, een omgebouwde wapenkoffer met zeventig monsterflesjes van leverbare geuren. Die hebben namen als -Beachball („Een zonnig, jong, sportief, sprankelend, licht zandstrand”), Hot Power („Het aroma van een vers gemaaide zomerse bergweide”) en Mediterranean Sea („Een frisse en fruitige aromatische zeebries”). De laatste geur gebruikt Janssens niet alleen in zijn auto, maar leverde hij ook aan een tapasbar op IJburg, de nieuwbouwwijk in Amsterdam waar de showroom van zijn bedrijf is gevestigd. „Voor een tapasbar is een zeebries heel toepasselijk.”

Met zijn Tesla rijdt Janssens langs een paar van zijn klanten, voor een kennismaking met zijn geursystemen. Eerste stop is bij een grote financiële instelling in de hoofdstad. In het entreegebied heeft hij in een ‘groene’ wand met kunststofplanten een week eerder op proef een geurmachine verstopt. Het vierkante kastje ter grootte van een voetbal is geladen met een fles Elegance. De opdrachtgever, die niet met zijn naam en de naam van zijn bedrijf in de krant wil, noemt het een „warme en harmonieuze geur”. Het personeel is blij met het geurexperiment, zegt hij tegen Janssens. „Stuur de rekening maar.”

De basis van Elegance is sandelhout, zegt de geurleverancier even later in zijn elektrische auto. „Een vertrouwenwekkend luchtje. Dat past goed bij een financiële instelling. En hij sluit ook goed aan bij de look and feel van het gebouw.”

Het raffinement van de geurleveranciers is groot. Desgewenst kunnen ze inspelen op de seizoenen en op feestdagen. Janssens („Een zomergeur in de winter heeft geen zin”) heeft in zijn aanbod een kerstgeur: „kaneel afgetopt met zwarte peper”. Volgens hem „de finishing touch naast een grote kerstboom en Mariah Carey-liedjes”. Voor de aanloop naar Valentijnsdag is een „romantische witte-rozengeur” beschikbaar. En voor Pasen een chocoladegeur met witte truffels waarbij „het water je in de mond loopt”. 

Zo’n chocoladegeur is volgens Janssens heel effectief in de buitenruimte, voor de deur van een chocolatier. „Passanten ruiken opeens chocola. Ze kijken om zich heen en stappen vervolgens de bonbonwinkel binnen.”

In supermarkten installeert hij soms verschillende geursystemen: bij het fruit, bij het brood en bij de zoetigheden luchtjes die aansluiten bij het aanbod in het schap. Bij de kassa, waar klanten dicht bij elkaar staan, gebruikt hij soms een „wachtverzachter”. Dat is een lucht die onaangename geuren, zoals die van nicotine, neutraliseert. De scherpe en verkwikkende dennengeur Arolla Pine leent zich daarvoor goed, zegt hij. „Alsof je met een cabrio door de bergen rijdt.”

BRANDLUCHT

Janssens: de meeste klanten zijn zich vermoedelijk niet bewust hoe winkels en hotels hen met geur beïnvloeden. Dat geldt zelfs voor winkelpersoneel. 

Onze hersenen, slaan geur meteen op in het limbisch systeem, het gedeelte dat verantwoordelijk is voor emoties en geheugen. Hierdoor kunnen geuren een emotionele reactie en herinneringen oproepen. Zonder dat je er eigenlijk erg in hebt, kunnen geuren ons binnen een paar seconden helpen ontspannen, ons te concentreren, of ons humeur te verbeteren.

Het is net als met brandlucht, zegt Janssens: „Dat maakt ons direct alert. Meteen denk je: pas op, gevaar.”

Op de rondgang langs een aantal van zijn klanten is de laatste halte de grote Audi-showroom in Amsterdam-Zuidoost. Daar staan sinds enige tijd vier geursystemen. Als de bedrijfsleider hem vertelt hoe prettig het nu ruikt in het pand, zegt Janssens zelfverzekerd: „Let op, je zult zien dat je dit jaar meer auto’s gaat verkopen.”

 

Voor het hele interview met het NRC klik je hier.

Praat eens met ons?

Odorme.com Exclusieve Geurbeleving

Bel ons: 085 060 87 87 

Mail ons: contact@odorme.com

Bezoek onze website: www.odorme.com

Maak direct gebruik van onze GRATIS Proefplaatsing.

Wil je eerst een geurmachine van ons een week gratis uitproberen? Vul dan nu onderstaande gegevens in en we regelen samen de gratis proefplaatsing. 

Recente artikelen

Geurbeleving

De impact van nare geurtjes in de winkel

Onaangename geuren in winkels kunnen een grote impact hebben op de klanttevredenheid en de verkoop. Geuren zoals rook (nicotine), schimmel, uitlaatgassen en dieren uitwerpselen (denk aan spinnen, zilvervliesjes, torretjes enzovoorts) kunnen bijvoorbeeld zeer onaangenaam zijn en ervoor zorgen dat klanten de winkel snel willen verlaten.

Lees meer »
Geurbeleving

E-Book over geurbeleving

Wat leuk dat je ons e-book gaat lezen over geurbeleving. In een paar korte stappen nemen we je mee over wat het is, hoe het werkt en waarom het belangrijk is.

Lees meer »
Geurbeleving

Het positieve effect van geur in de werkomgeving

De werkomgeving speelt een belangrijke rol in het werkplezier van werknemers tijdens het werk. Onderzoek toont aan dat medewerkers die in geurige gebieden werken, beter zelfredzaam zijn en dus productiever werken. Het gebruik van geuren heeft een enorm positief effect.

Lees meer »
Geurbeleving

Uitleg over de geurpiramide

Een geurpiramide is een manier om de verschillende geurnoten van een geuraroma te beschrijven en te ordenen op basis van hun vluchtigheid en duurzaamheid. De geurpiramide bestaat uit drie lagen, namelijk de topnoten, hartnoten en basisnoten.

Lees meer »
Geurbeleving

Het verschil tussen geurbeleving & geurmarketing

Geurbeleving is de subjectieve ervaring die een persoon heeft bij het ruiken van een bepaalde geur. Dit omvat niet alleen de emotionele reactie, maar ook de cognitieve verwerking van de geur, zoals de associatie met bepaalde herinneringen of gebeurtenissen.

Lees meer »
Geurbeleving

Professionele geurbeleving

Professionele geurbeleving is het toepassen van geur op een systematische en geplande manier in een professionele context. Dit omvat het gebruik van geur in bijvoorbeeld de horeca, winkelomgevingen, kantoren, openbare ruimtes en andere bedrijfsmatige instellingen om de beleving van de consument sterk en positief te verbeteren.

Lees meer »
Geurbeleving

Signature Scents

Een signature scent is een specifieke, herkenbare geur die wordt geassocieerd met een merk, product, dienst of organisatie. Het is een visueel merkteken dat door middel van geur wordt gecommuniceerd en onderscheidt een product of organisatie van andere concurrerende producten of organisaties.

Lees meer »
Geurbeleving

Geurbeleving bij binnenkomst

Geurbelving bij binnenkomst heeft direct invloed op de bezoekers. Hoe kan dat? De term “geurbeleving” verwijst naar de emotionele en sensorische reactie die een persoon ervaart bij het waarnemen van een specifieke geur.

Lees meer »
Geurbeleving

De werkomgeving

Nieuw is onze rubriek: geurbeleving…JUIST NU

Hierin ga ik Bart Janssens vertellen waarom JUIST NU geurbeleving van belangrijke invloed is op je business, showroom, winkel, kantoor of andere ruimte. Korte feitjes, wetenschap en gepaard met een beetje humor.

Vandaag trappen we af met onze eerste rubriek: de WERKOMGEVING. Hot item momenteel omdat 1 op de 5 medewerkers van werkgever wisselt. Wij proberen bij te dragen aan een fijne werkomgeving en hoe je het zo leuker houdt en welke rol geur kan bijdragen hierin, JUIST NU.

Lees meer »
Geurbeleving

Geurbeleving bij de kapper

Een van de meest bepalende aspecten van een bezoek in de kapperszaak is hoe klanten zich voelen tijdens hun verblijf en wat ze zich herinneren van hun bezoek nadat ze zijn vertrokken. Geurmarketing voor salons verhoogd direct de klantervaring. Je hebt tenslotte maar een keer bij binnenkomst de kans om de klantervaring te beïnvloeden. Zorg er dus voor dat ze jouw salon verkiezen boven andere.

Lees meer »
Geurbeleving

Professionele geurbeleving of losse geurelementen

In deze geurblog geven we antwoord op de vraag:
Investeren in professionele geurbeleving of kosten maken met losse geurelementen?
Vaak gaan we er van tevoren van uit dat geurbeleving wel eens erg duur kan zijn, maar is dit eigenlijk wel zo. Dit denken we vaak omdat in jaar 1 de aanschaf van het geursysteem met een jaar geur berekend wordt. Laten we eens onderzoeken waar we het precies over hebben.

Lees meer »
Geurmarketing

Prijzen & Informatie

Benieuwd naar de investering voor een heerlijke geurbeleving?
Stuur een e-mail naar contact@odorme.com voor meer informatie & onze prijzen.

Lees meer »
Geurmarketing

Geur en wetenschap – Hoe zit dat!

Is dit jou ooit overkomen? Je gaat naar het winkelcentrum, geen echte reden om te shoppen maar ineens word je bewust gemaakt door een verleidelijke geur. Plots merk je dat je drie T- shirts, twee broeken en een trui koopt die je absoluut niet nodig had en nooit van plan was te kopen.

Lees meer »
Geurmarketing

Hoe u uw bedrijf geweldig kunt laten ruiken – en waarom?

Het klinkt misschien cliché, maar een eerste indruk maken kun je maar een keer. Dit is de reden waarom bedrijven zoveel moeite doen om ervoor te zorgen dat hun bedrijfsruimte er modern en stijlvol uitziet. Een goed ingerichte en uitnodigende plek kan ongetwijfeld helpen om klanten aan te trekken. Er is echter nog een ander zintuig waarop u een beroep kunt doen en dat een nog langer durende indruk creëert: het reukvermogen.

Lees meer »
Geurbeleving

Wildgroei aan bedrijven in de geurbelevingswereld!

Geurbeleving en dus geurmarketing neemt in een razend tempo toe, zo ook in Nederland! Dat merken wij als een van de grotere spelers in de geurbelevingswereld. De hoeveelheid bedrijven in geurmarketing neemt dus toe, kortom tijd om dit eens zelf te onderzoeken.

Lees meer »
Geurbeleving
Geurbeleving

Verblijfstijd verlengen

Met geur de verblijfstijd verlengen?
Klanten in je winkel krijgen is al ingewikkeld genoeg. De meeste bedrijven willen weten “hoe ze de verblijfstijd van de klant kunnen verlengen” om de verkoop te verhogen.

Lees meer »