Geurbeleving in de tandartspraktijk

Geur speelt een belangrijke rol in de praktijk, maar hoe belangrijk is dit nu precies?

Welke toegevoegde waarde heeft geur voor de tandartspraktijk? 

“Praktijken kijken bij een verbouwing naar kleuren, meubilair, routing en muziek, maar geur wordt vaak overgeslagen. Terwijl geur zorgt voor meer beleving en een nog betere perceptie van de praktijk. Geur neemt bijvoorbeeld angst bij patiënten weg wat wachttijden reduceert en het maakt het wachten aangenamer. Ook helpt het penetrante behandelgeuren eenvoudig en snel te neutraliseren. Prettig voor zowel de patiënten als de medewerkers!” 

Hoe belangrijk is geur?

“Geur is veel belangrijker dan we vaak denken. Ons reukorgaan helpt ons aan allerlei belangrijke informatie. Als eten bedorven is of er iets in brand staat, kunnen we ruiken dat er iets niet in de haak is. Zo waarschuwt onze neus ons voor gevaar.”

Hoe werkt geur dan?

“In de hersenen verwerken we geur in hetzelfde gebied als emoties. Daardoor is onze reukzin nog meer dan andere zintuigen met emotie verbonden. Iedereen zal weleens ervaren hebben dat geuren sterke gevoelens kunnen oproepen. De één wordt blij van de geur van vers gemaaid gras, de ander raakt gestrest als hij chloor ruikt. Vaak heeft dat te maken met herinneringen: een geur kan sterke associaties oproepen met iets wat je ooit hebt meegemaakt. Al een klein beetje geur is voldoende voor een onbewuste prikkel die invloed heeft op hoe wij ons voelen zonder dat we dat merken. Geen wonder dat geuren invloed hebben op onze emoties.” 

Wat doet een geur met je? 

“Uit onderzoek blijkt dat de hersengolven in het brein veranderen zodra onze zintuigen een geur waarnemen. De geuren die we ruiken, hebben hierdoor een grote invloed op ons brein. Zonder dat je het beseft ruiken we de hele dag door. Geuren zijn overal om ons heen. We zijn alleen ontwend om te vertrouwen op onze neus en zijn ons niet altijd bewust van geuren. Maar we reageren wel op geur, zelfs als we geur niet bewust opmerken. Geur speelt dus een ongemerkte, maar zeer belangrijke rol in ons leven. Als je een nieuw verzorgingsproduct uitprobeert, wat doe je dan als eerste? Juist, je ruikt eraan. Is de geur niet aangenaam, dan zul je het product waarschijnlijk niet kopen.” 

Neemt een geursysteem niet veel ruimte in? 

“Zeker niet! Sterker nog, een geurmachine van ons heeft een schitterende design uitstraling. Voor grote of kleine ruimtes zijn verschillende modellen verkrijgbaar, je kunt ze plaatsen op de vloer of op een vensterbank en zelfs een systeem aan de wand behoort tot de mogelijkheden. Beschikt de praktijk over een luchtbehandelingskanaal dan kunnen we de geurmachine’s hierop veilig aansluiten. De investering is te vergelijken met de aanschaf van een standaard televisie. Maar dan heb je ook een systeem dat op subtiele wijze geur verspreid in de praktijk, waardoor er een ontspannen en aangename sfeer ontstaat die de behandeling ten goede komt.” 

Aan de slag met geur in jouw praktijk?

“Wat wil je uitstralen, hoe wil je overkomen als praktijk? Klinisch, of juist warm en gezellig. Het kan ook zijn dat de praktijk een thema heeft, dan kan geur daarbij aansluiten. Geur is heel persoonlijk en daarom is het belangrijk dit goed door te spreken met het team. Met een geuradviseur stem je een geur af op de merkidentiteit van de praktijk. Zo zorg je ervoor dat de stijl en sfeer elementen met elkaar worden verbonden.” Maak hieronder meteen een afspraak.

Lees hier het volledige interview.

Klik hier om naar de website van Dental Best Practice te gaan.

Klik hier voor het Praktijkmanager Magazine 

Recente artikelen

Geurbeleving

De impact van nare geurtjes in de winkel

Onaangename geuren in winkels kunnen een grote impact hebben op de klanttevredenheid en de verkoop. Geuren zoals rook (nicotine), schimmel, uitlaatgassen en dieren uitwerpselen (denk aan spinnen, zilvervliesjes, torretjes enzovoorts) kunnen bijvoorbeeld zeer onaangenaam zijn en ervoor zorgen dat klanten de winkel snel willen verlaten.

Lees meer »
Geurbeleving

E-Book over geurbeleving

Wat leuk dat je ons e-book gaat lezen over geurbeleving. In een paar korte stappen nemen we je mee over wat het is, hoe het werkt en waarom het belangrijk is.

Lees meer »
Geurbeleving

Het positieve effect van geur in de werkomgeving

De werkomgeving speelt een belangrijke rol in het werkplezier van werknemers tijdens het werk. Onderzoek toont aan dat medewerkers die in geurige gebieden werken, beter zelfredzaam zijn en dus productiever werken. Het gebruik van geuren heeft een enorm positief effect.

Lees meer »
Geurbeleving

Uitleg over de geurpiramide

Een geurpiramide is een manier om de verschillende geurnoten van een geuraroma te beschrijven en te ordenen op basis van hun vluchtigheid en duurzaamheid. De geurpiramide bestaat uit drie lagen, namelijk de topnoten, hartnoten en basisnoten.

Lees meer »
Geurbeleving

Het verschil tussen geurbeleving & geurmarketing

Geurbeleving is de subjectieve ervaring die een persoon heeft bij het ruiken van een bepaalde geur. Dit omvat niet alleen de emotionele reactie, maar ook de cognitieve verwerking van de geur, zoals de associatie met bepaalde herinneringen of gebeurtenissen.

Lees meer »
Geurbeleving

Professionele geurbeleving

Professionele geurbeleving is het toepassen van geur op een systematische en geplande manier in een professionele context. Dit omvat het gebruik van geur in bijvoorbeeld de horeca, winkelomgevingen, kantoren, openbare ruimtes en andere bedrijfsmatige instellingen om de beleving van de consument sterk en positief te verbeteren.

Lees meer »
Geurbeleving

Signature Scents

Een signature scent is een specifieke, herkenbare geur die wordt geassocieerd met een merk, product, dienst of organisatie. Het is een visueel merkteken dat door middel van geur wordt gecommuniceerd en onderscheidt een product of organisatie van andere concurrerende producten of organisaties.

Lees meer »
Geurbeleving

Geurbeleving bij binnenkomst

Geurbelving bij binnenkomst heeft direct invloed op de bezoekers. Hoe kan dat? De term “geurbeleving” verwijst naar de emotionele en sensorische reactie die een persoon ervaart bij het waarnemen van een specifieke geur.

Lees meer »
Geurbeleving

De werkomgeving

Nieuw is onze rubriek: geurbeleving…JUIST NU

Hierin ga ik Bart Janssens vertellen waarom JUIST NU geurbeleving van belangrijke invloed is op je business, showroom, winkel, kantoor of andere ruimte. Korte feitjes, wetenschap en gepaard met een beetje humor.

Vandaag trappen we af met onze eerste rubriek: de WERKOMGEVING. Hot item momenteel omdat 1 op de 5 medewerkers van werkgever wisselt. Wij proberen bij te dragen aan een fijne werkomgeving en hoe je het zo leuker houdt en welke rol geur kan bijdragen hierin, JUIST NU.

Lees meer »
Geurbeleving

Geurbeleving bij de kapper

Een van de meest bepalende aspecten van een bezoek in de kapperszaak is hoe klanten zich voelen tijdens hun verblijf en wat ze zich herinneren van hun bezoek nadat ze zijn vertrokken. Geurmarketing voor salons verhoogd direct de klantervaring. Je hebt tenslotte maar een keer bij binnenkomst de kans om de klantervaring te beïnvloeden. Zorg er dus voor dat ze jouw salon verkiezen boven andere.

Lees meer »
Geurbeleving

Professionele geurbeleving of losse geurelementen

In deze geurblog geven we antwoord op de vraag:
Investeren in professionele geurbeleving of kosten maken met losse geurelementen?
Vaak gaan we er van tevoren van uit dat geurbeleving wel eens erg duur kan zijn, maar is dit eigenlijk wel zo. Dit denken we vaak omdat in jaar 1 de aanschaf van het geursysteem met een jaar geur berekend wordt. Laten we eens onderzoeken waar we het precies over hebben.

Lees meer »
Geurmarketing

Prijzen & Informatie

Benieuwd naar de investering voor een heerlijke geurbeleving?
Stuur een e-mail naar contact@odorme.com voor meer informatie & onze prijzen.

Lees meer »
Geurmarketing

Geur en wetenschap – Hoe zit dat!

Is dit jou ooit overkomen? Je gaat naar het winkelcentrum, geen echte reden om te shoppen maar ineens word je bewust gemaakt door een verleidelijke geur. Plots merk je dat je drie T- shirts, twee broeken en een trui koopt die je absoluut niet nodig had en nooit van plan was te kopen.

Lees meer »
Geurmarketing

Hoe u uw bedrijf geweldig kunt laten ruiken – en waarom?

Het klinkt misschien cliché, maar een eerste indruk maken kun je maar een keer. Dit is de reden waarom bedrijven zoveel moeite doen om ervoor te zorgen dat hun bedrijfsruimte er modern en stijlvol uitziet. Een goed ingerichte en uitnodigende plek kan ongetwijfeld helpen om klanten aan te trekken. Er is echter nog een ander zintuig waarop u een beroep kunt doen en dat een nog langer durende indruk creëert: het reukvermogen.

Lees meer »
Geurbeleving

Wildgroei aan bedrijven in de geurbelevingswereld!

Geurbeleving en dus geurmarketing neemt in een razend tempo toe, zo ook in Nederland! Dat merken wij als een van de grotere spelers in de geurbelevingswereld. De hoeveelheid bedrijven in geurmarketing neemt dus toe, kortom tijd om dit eens zelf te onderzoeken.

Lees meer »
Geurbeleving
Geurbeleving

Verblijfstijd verlengen

Met geur de verblijfstijd verlengen?
Klanten in je winkel krijgen is al ingewikkeld genoeg. De meeste bedrijven willen weten “hoe ze de verblijfstijd van de klant kunnen verlengen” om de verkoop te verhogen.

Lees meer »