Geurbeleving in de tandartspraktijk

Geur speelt een belangrijke rol in de praktijk, maar hoe belangrijk is dit nu precies?

Welke toegevoegde waarde heeft geur voor de tandartspraktijk? 

“Praktijken kijken bij een verbouwing naar kleuren, meubilair, routing en muziek, maar geur wordt vaak overgeslagen. Terwijl geur zorgt voor meer beleving en een nog betere perceptie van de praktijk. Geur neemt bijvoorbeeld angst bij patiënten weg wat wachttijden reduceert en het maakt het wachten aangenamer. Ook helpt het penetrante behandelgeuren eenvoudig en snel te neutraliseren. Prettig voor zowel de patiënten als de medewerkers!” 

Hoe belangrijk is geur?

“Geur is veel belangrijker dan we vaak denken. Ons reukorgaan helpt ons aan allerlei belangrijke informatie. Als eten bedorven is of er iets in brand staat, kunnen we ruiken dat er iets niet in de haak is. Zo waarschuwt onze neus ons voor gevaar.”

Hoe werkt geur dan?

“In de hersenen verwerken we geur in hetzelfde gebied als emoties. Daardoor is onze reukzin nog meer dan andere zintuigen met emotie verbonden. Iedereen zal weleens ervaren hebben dat geuren sterke gevoelens kunnen oproepen. De één wordt blij van de geur van vers gemaaid gras, de ander raakt gestrest als hij chloor ruikt. Vaak heeft dat te maken met herinneringen: een geur kan sterke associaties oproepen met iets wat je ooit hebt meegemaakt. Al een klein beetje geur is voldoende voor een onbewuste prikkel die invloed heeft op hoe wij ons voelen zonder dat we dat merken. Geen wonder dat geuren invloed hebben op onze emoties.” 

Wat doet een geur met je? 

“Uit onderzoek blijkt dat de hersengolven in het brein veranderen zodra onze zintuigen een geur waarnemen. De geuren die we ruiken, hebben hierdoor een grote invloed op ons brein. Zonder dat je het beseft ruiken we de hele dag door. Geuren zijn overal om ons heen. We zijn alleen ontwend om te vertrouwen op onze neus en zijn ons niet altijd bewust van geuren. Maar we reageren wel op geur, zelfs als we geur niet bewust opmerken. Geur speelt dus een ongemerkte, maar zeer belangrijke rol in ons leven. Als je een nieuw verzorgingsproduct uitprobeert, wat doe je dan als eerste? Juist, je ruikt eraan. Is de geur niet aangenaam, dan zul je het product waarschijnlijk niet kopen.” 

Neemt een geursysteem niet veel ruimte in? 

“Zeker niet! Sterker nog, een geurmachine van ons heeft een schitterende design uitstraling. Voor grote of kleine ruimtes zijn verschillende modellen verkrijgbaar, je kunt ze plaatsen op de vloer of op een vensterbank en zelfs een systeem aan de wand behoort tot de mogelijkheden. Beschikt de praktijk over een luchtbehandelingskanaal dan kunnen we de geurmachine’s hierop veilig aansluiten. De investering is te vergelijken met de aanschaf van een standaard televisie. Maar dan heb je ook een systeem dat op subtiele wijze geur verspreid in de praktijk, waardoor er een ontspannen en aangename sfeer ontstaat die de behandeling ten goede komt.” 

Aan de slag met geur in jouw praktijk?

“Wat wil je uitstralen, hoe wil je overkomen als praktijk? Klinisch, of juist warm en gezellig. Het kan ook zijn dat de praktijk een thema heeft, dan kan geur daarbij aansluiten. Geur is heel persoonlijk en daarom is het belangrijk dit goed door te spreken met het team. Met een geuradviseur stem je een geur af op de merkidentiteit van de praktijk. Zo zorg je ervoor dat de stijl en sfeer elementen met elkaar worden verbonden.” Maak hieronder meteen een afspraak.

Lees hier het volledige interview.

Klik hier om naar de website van Dental Best Practice te gaan.

Klik hier voor het Praktijkmanager Magazine 

Recente artikelen

Geurbeleving

Professionele geurbeleving of losse geurelementen

In deze geurblog geven we antwoord op de vraag:
Investeren in professionele geurbeleving of kosten maken met losse geurelementen?
Vaak gaan we er van tevoren van uit dat geurbeleving wel eens erg duur kan zijn, maar is dit eigenlijk wel zo. Dit denken we vaak omdat in jaar 1 de aanschaf van het geursysteem met een jaar geur berekend wordt. Laten we eens onderzoeken waar we het precies over hebben.

Lees meer »
Geurmarketing

Prijzen & Informatie

Benieuwd naar de investering voor een heerlijke geurbeleving?
Stuur een e-mail naar contact@odorme.com voor meer informatie & onze prijzen.

Lees meer »